Támpontok az esküvői helyszín kiválasztásához

Az esküvő szervezésének egyik legnagyobb kérdése a helyszín. Könnyen elérhető legyen a vendégek számára, finomak legyenek az ételek és legyen elegendő hely a tánchoz, hogy csak a legalapvetőbb követelményeket említsük. Ennél persze sokkal összetettebb feltételeknek kell megfelelnie a tökéletes esküvői helyszínnek.

A széleskörű fogyasztói igényekhez alkalmazkodva folyamatosan születnek új esküvői helyszínek az országban. Minden helyszín egyedi, előnyökkel, hátrányokkal. Mindenki választhat saját ízlése és pénztárcája szerint csárdát, éttermet, kastélyt, hotel vagy akár hajót is.

A jó esküvői helyszín ne legyen túl kicsi. Minden vendég számára legyen kényelmes ülőhely és a táncos lábú vendégek se kényszerüljenek a székükbe a mulatság folyamán: legyen elegendő hely táncolni.
Az sem szerencsés, ha többszáz főt is befogadni képes helyen lézeng a hetven fős násznép, mert elvész a nagy térben. Ez indokolatlanul nagyobb költséget is jelent. A legjobb, ha a helyszínt a násznép létszámával arányban választjuk.  Szerencsés, ha a vacsora helyszíne, a tánctérrel egy légtérben van. Így könnyebben beindul a buli. A szolgáltatók számára sem szerencsés külön helyiségben teríteni. Az igazán remek helyszínen van választási lehetőségünk.

Részletkérdésnek látszik, de a megfelelő infrastruktúra meglétét is ellenőrizni kell a kiválasztott helyszínen. Kínos lehet, ha a mosdó előtt kígyózó sorban áll a násznép. Persze beszélgeti itt is lehet, de nem az igazi.
A klíma sem hiányozhat, mert lehet, hogy vendégek nélkül kellemesnek tűnik a helyiség a bejáráson, de egy forró nyári napon klímatizálatlan helyiségben lehetetlen élvezni a lagzit. A gőzölgő leves és a sok ember és a táncolók, nagyon hamar izzadni kezd mindenki. Nyári forróságban a klíma nélküli helyszínek felejtősek, bár manapság már nem sok lehet belőlük.

A legtöbb helyszín rendelkezik hangtechnikával, tudják biztosítani a szertartás hangosítást. Nagyon fontos, hogy legyen hozzáértő, aki kezeli. Ne elégedjünk meg az ígérettel, hogy meg lesz oldva. Az nem elég, ha az egyik pincér meg van bízva, hogy indítsa el a zenét, mert valószínűleg nem fogja tudni megoldani, ha például gerjed a mikrofon vagy valami más műszaki hiba bukkan fel. A legjobb, ha a zenész vagy DJ kezeli az ilyesmit.

A jó megközelíthetőség, elegendő parkolóhely minden résztvevő számára fontos. Egy belvárosi helyszínen erre mindenki automatikusan gondol és megoldást keres. Vannak olyan helyszínek például a pesti alsó rakparton álló hajók, amelyek a rakpart lezárása miatt nem minden időpontban érhetők el. Az értékesítők ezekre az időpontokra is vállalnak esküvőt, kényelmetlenséget okozva az érkező vendégeknek és persze a szolgáltatóknak is, aki cipelheti a holmiját jó messziről gyalog. Gondoljunk a dekorosra, a cukrászra és a zenekarra.

Ahogyan az élet minden területén itt is előfordulnak inkorrekt emberek. Mindig nagyon alaposan olvassuk el a szerződést és tegyük fel a kérdéseinket, mert a nagy napon már nincs idő semmilyen javításra és senkit nem tapsolnak vissza ráadásra, ha valami rosszul sikerül. Ne az esküvő napján derüljön ki hogy autóval nem megközelíthető a helyszín vagy hangerőkorlát van érvényben.

A helyszín is legyen fotogén. Legyen szép, megfelelő fények és tágas terek. A legprofibb fotós is csak megfelelő körülmények megléte esetén tud szuper képeket készíteni. A videó is akkor lesz látványos, ha van elegendő hely a tánchoz és a világítás is megfelelő.

A messziről érkezett vendégek számára legyen szállás. Gyakori probléma, hogy a helyszín remek, de nem tudnak elegendő szálláshelyet biztosítani. Ilyenkor meg lehet próbálni a környéken, de a felkapott nyaralóhelyeken, mint például a Dunakanyar vagy a Balaton környéke ez egyáltalán nem lesz könnyű feladat. Az időpont és a helyszín kiválasztásakor erre is érdemes gondolni.

Vannak helyszínek, ahol hangerőkorlát van a szomszédok miatt. A legtöbb esetben ez nem túlzó mértékű. A tánctéren 85-90 decibel hangerőnél már élvezhető a zene. A hangerő korlátot a telekhatáron mérik. Ha az épület jól szigetelt, akkor nem lehet gond a hangerővel. Esetenként nem a zene szokott gondot okozni, inkább a kapatos vendégek hangoskodása. A szomszédok miattuk panaszkodnak. Vannak helyszínek, ahol több esküvő is zajlik párhuzamosan és egymáshoz áthallatszik a szomszédos szertartás vagy a ceremóniamester konferálása. Erre is gondoljunk milyen megoldások kínálkoznak, hogy ne legyen zavaró.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *