Dress code az esküvőn

Az esküvői meghívókon ritkán szerepel a dress code, kivéve, ha valamilyen témakör köré épül a vigadalom. Ez itthon még nem igazán jellemző. Mind ettől függetlenül van néhány íratlan szabály, amit illik betartani, ha esküvőre vagyunk hivatalosak. A nyári kánikulában is és persze minden évszakban sok fejtörést okoz a hölgyek számára mit vehet fel egy hölgy, amiben csinos, fesztelenül mozoghat, táncolhat és nem öltözi túl a menyasszonyt.

Az esküvő jellege is számít

Azt, hogy milyen ruhában érezzük majd kényelmesen magunkat, azt meghatározza az esküvő helyszíne és jellege. Más viseletet kíván egy luxus esküvő, amelyet egy főúri kastélyban tartanak és mást, amit a kisközség tornatermében. Hippi lagzi sem igényel kisestélyit és az urak is mellőzhetik a szmokingot. Ha a meghívó alapján nem tudunk dönteni, kérdezzük meg a vendéglátóinkat. Minden érintett érdeke, hogy harmónia legyen a nagy napon minden tekintetben, így elkerülhetők az esetleges félreértésekből adódó kínos pillanatok.

A fehér szín ezen a napon kizárólag a menyasszonyé

Ez a szabálya akkor is érvényben van, ha az ara nem él ezzel az előjogával. Bármi is a szerepünk a vendéglistán a fehér ruha tiltólistás. A nagyon kirívó ruha is kerülendő, akár színében akár fazonjában vonja magára mágnesként a tekinteteteket. Ez a nap a menyasszonyé és a csodáló tekintetek is őt illetik. Hasonlóan tilos az ekrü és a piros szín is, ezek a menyasszony színei. A fekete pedig nem ide való, hiába elegáns. Ha sötét színek közül szeretnénk választani akkor sötétkék, sötétzöld és sötétlila vagy a bordó lehet jó választás. A flittereket felejtsük el, a túl rövid ruha sem illik az eseményhez és összességében minden tiltólistás, ami kirívó. Ez egyaránt érvényes ékszerre és ruhára is, az ezüst és aranyszínű ruha is tiltólistás. Nem lenne szép, ha a fotókon a menyasszonyt valamelyik vendég hölgy túlragyogná. Ez az ő napja.

Kényelmes viselet napközbeni esküvőre

Egy délelőtti vagy napközbeni esküvő az öltözködést illetően elég nagy szabadságot ad. A helyszínhez igazítva egy szoknya vagy nadrág elegáns felsővel vagy egy csinos alkalmi ruha  egyszerű konttyal remek választás.

 Semi formal, finom elegancia

A Semi formal megjelölés jelentése: olyan ruhát válasszunk, amely finom anyagból készül, mint például a szatén vagy selyem, gyönggyel díszítve. A téli hónapokban a bársony is szóba jöhet. A hossz kicsivel térd fölött vagy hosszabb, lehet térdig érő vagy bokát eltakaró is, nem hibázhatunk. Ha kastély az esküvő helyszíne akkor egy elegáns koktélruha vagy estélyi ruha a megfelelő viselet.

Cipőből elegáns, de kényelmes darabot válasszunk. A kültéri szertartáshoz sem alkalmas egy gigászi tűsarkú és táncolni sem könnyű benne, emellett még kényelmetlen is.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *