Szülőköszöntő ajándék: restaurált régi családi fotók

Amióta a fotózás mindenki számára elérhetővé vált, nagyot változott a világ. Ettől függetlenül vannak alkalmak amikor nem nélkülözhetjük a profi fotós jelenlétét, például egy esküvőn. Elődeink számára egyáltalán nem volt természetes. Ritka alkalmak egyike volt, hogy fotózkodtak, volt, aki csupán egy vagy két alkalommal az élete során. A legtöbb család fényképes dobozában vannak nagyon régi képek. Néha már nem is tudjuk pontosan ki van rajta.

A nagymama is volt egyszer fiatal

Ezek a régi képek nagyon nagy értéket képviselnek. Megmutatják a családunk múltjának arcait. Fiatal felnőttként azt gondoljuk a nagymama mindig pont így nézett ki, mint amilyennek most látjuk, pedig az esküvői fotója bizonyítja, hogy ő is volt hamvas fiatal leány. A kissé fénytelen és töredezett fotót felújítva, restaurálva nagy örömet szerezhetünk neki és az örömszülőknek is, ha a generációk esküvői képeit egy nagy közös keretben ajándékul adjuk szülőköszöntő ajándékként. A régi fotók felújítása során előfordul, hogy jobb minőségű lesz a restaurált változat, mint eredeti volt.

Szkennelés vagy fotózás

A fotórestaurálás többféle módon történhet. A régi, töredezett hiányos képből digitális másolat készül szkenneléssel vagy lefotózva a javítandó képet. A tapasztalatok szerint az újra fotózás jobb eredményhez vezet. A szkennelés felerősítheti a hibákat ás árnyékokat képez ott is, ahol egyébként nincsenek. A régi kép érintetlen marad, mert a régen használt begyszerek összetétele ismeretlen és helyrehozhatatlan károkat okozó meglepetések történhetnek. A digitális megoldásnál a kép felújítása látványosabb és gazdaságosabb. Ezzel a megoldással újra születhetnek az elsárgult, töredezett, sőt még a hiányos, szakadt fotók is.

A régi, fénytelen, a fiók mélyén lapuló fotók, akkor készültek, amikor mi még nem is éltünk. Az idő vasfoga akkor is kikezdi őket, ha vigyázunk rájuk. Repedések, karcok, ismeretlen eredetű foltok éktelenkedhetnek rajtuk. Ezek a fotók személyes tárgyaink, a felújításukat szinte mindig érzelmi okból választjuk.

Menthetetlen kép: nincs

A leggyakrabban a kép széle sérül, felpöndörödik és berepedezik, néha le is szakad. Nem válik előnyére a fotónak még akkor sem, ha vastag papírra készült, ha a nagypapa csupa szeretetből a tárcájában hordta ötven évig. Bármilyen állapotról induljon is a fénykép felújítás, az eredmény le fogja nyűgözni a meg ajándékozottakat és a szertartásvezető megható szavai mellé újabb mély érzelmeket élhetnek át a résztvevők a csodás ajándék miatt. Ha pedig már mindenki aki érintett volt megházasodott akkor születésnapra vagy karácsonyra még mindig meglephetjük a restaurált fialatkori fotójukkal szüleinket vagy nagyszüleinket.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *