Szerződés a szolgáltatókkal, tényleg szükség van rá?

Az esküvői időszak nem csak a tavaszi és nyári hónapokra korlátozódik, hiszen amikor nem zajlanak, élesben a lagzik akkor a háttérben folyik a lázas készülődés. A fő esküvő szezonban akár egy vagy a legnépszerűbb helyek akár két évre előre le vannak foglalva, de ez a zenekarok, fotósok, szertartásvezető esetében is igaz lehet.

A szervezés folyamán új kifejezésekkel találkozhatunk, mint megbízási szerződés, foglaló, szolgáltató stb. Vannak, akik számára nincsen ebben semmi új, mert a munkájuk révén találkoztak már ezekkel a dolgokkal, de vannak, akiknek mindezek újdonságot jelentenek.

Ha nincs esküvőszervezőtök

Ha nincs esküvőszervezőtök és saját magatok intézitek az esküvő körüli teendőket, akkor jó, ha tisztába vagytok néhány fogalommal a csalódások és az elkerülhető anyagi veszteségek miatt. Ha valóban biztonságban szeretnétek lenni, akkor egy megbízható esküvőszervező neve garancia lehet erre, mert nyilván ő csakis megbízható szolgáltatókkal dolgozik együtt, akik nem azért teljesítik hibátlanul és maradéktalanul a feladataikat, mert a szerződés előírja nekik, hanem azért mert megbízhatóak.

A szó elszáll…

A helyszín lefoglalásakor vagy bármely szolgáltatóval kötött megállapodásnak mindig legyen írásos nyoma szerződés formájában, amelyet mindkét fél alá is írt. Itt is igaz a mondás „a szó elszáll az írás megmarad.” Tulajdonképpen mindkét felet hivatott védeni, de ez esetben a megbízó a kiszolgáltatottabb. A szerződés tartalmazzon minden kötelezettség vállalást és az esetleges nem teljesülés következményeit is. Kapjanak helyt a fizetési feltételekkel kapcsolatos információk is és részletesen szerepeljen minden alap és szolgáltatás és mi az, ami már felárasnak számít.

A szerződés az áremeléstől is megvéd

Az már több mint némi aggodalmat keltő dolog lehet, ha például a zenekar bármilyen okból a nagy nap előtt három héttel lemondja a vállalását vagy a helyszínen az elszámoláskor egy jelentősen magasabb összeget láttok a vártnál. A szerződéssel mindez könnyen tisztázhatóvá válik. A szolgáltatók a szerződés megírásakor érvényes árakon írják meg a szerződést, akkor is, ha az esemény csak a következő évben lesz. Ezzel biztosíthatjátok, hogy az estleges áremelés nem fog rátok vonatkozni. Ez is az írásos szerződés egyik előnye.

Az átadott előlegnek legyen nyoma

A foglalást többnyire akkor tekintik véglegesnek, ha előleget fizetünk. Az utalásnak bármikor visszakereshetően nyoma van, a készpénz átadását nehézkes bizonyítani, ha nem kapunk róla bizonylatot. Mindenképpen érdemes számlát kérni az előlegről és az átadás ténye szerepeljen a szerződésben is. Ez akár bizalmatlanságnak is tűnhet, de a megbízás és a teljesülés között gyakran hónapok és akár több mint egy év is eltelik és a leírt dolgok könnyen ellenőrizhetők bármelyik félben kétely merülne fel. Biztonságosabb egy mindkét fél részéről aláírt dokumentum tartalmában megbízni, mint az emlékezetünkben vagy valaki máséban.

A szerződés jogi védelmet ad

A szerződés nem bizalmi kérdés. Az esküvődön, amelybe rengeteg időt és pénzt fektetsz, nem lehetsz jogi védelem nélkül. A családtagok vagy közeli barátok, akiket sok éve ismersz biztosan nem fognak becsapni, de mindenki mással kötelező. A szolgáltató számára sem buli a szerződést megszegni, mert a jó hírét kockáztatja és az esküvő iparra is igaz, hogy a rossz hír gyorsabban terjed, mint a jó. Neki is az az érdeke, hogy jó szívvel ajánljátok bárki számára.
Összegzésként: fontos, hogy minden szolgáltatóval legyen aláírt szerződésetek, ez mindenki érdekét védi.

 

 

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *