Mi figyeljünk oda a catering szolgáltatásnál?

Vannak olyan varázslatos esküvői helyszínek, amelyeket vétek lenne kihagyni, de nem rendelkeznek melegkonyhával. Ilyen esetekben egy megbízható catering szolgáltató a megoldás. Azért van néhány dolog amire mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy valóban minden rendben legyen.

Csupán a szűk család vagy többszáz fős lakodalom?

A vendégek számától függetlenül az ételek és a felszolgálásuk nagyon sokféle lehet. A magas szintű szaktudással és nagy tapasztalattal rendelkező catering cég számára nem létezik lehetetlen feladat. Ami valamelyest akadályt képezhet a megvalósításban az a pénzügyi keret, amit a pár a menüre szán. Az első lépés meghatározni mit szeretnétek látni a vacsora asztalon. Ez a helyszín sajátosságaival is szorosan összefügg, ezért a szakemberrel konzultálva érdemes meghozni az ezzel kapcsolatos döntést.

A násznép összetétele is fontos

Az egyik fő szempont, amit érdemes figyelembe venni a menü összeállításakor a vendégek összetétele. Ha a saját korosztályotok szerepel javarészt a vendéglistán bátrabban választhattok különlegességeket is, de ha zömében idősebb vendégeket vártok akkor a hagyományos menüvel arathattok nagyobb sikert. fontos, hogy minden vendég találjon kedvére valót. A kiválasztott ételek meghatározzák a felszolgálás módját is. A szertartás után a vendégek fogadásakor hidegtálak, falatkák és sós sütemények szerepelnek általában. A főérkezés ültette vacsora felszolgálással. Az éjféli vacsora lehet felszolgált vagy büféasztalos. Bulis esküvőkön népszerű a flying büfé, de nem érdemes minden étkezést ezzel megoldani.

Az ételallergiások és a vegetáriánusok se maradjanak éhesen

A vendéglista összeállításakor mindig írjátok oda a vendég neve mellé, ha valamilyen ételallergiája van vagy cukorbeteg és azt is ha nem fogyaszt bizonyos ételeket. Ha vártok ilyen vendéget akkor mindenképpen figyeljetek oda rá, hogy senki sem maradjon éhesen. Ma már sok pár készít esküvői weboldalt és az ahhoz tartozó űrlapon is jelezheti a vendég bármilyen az étkezéssel kapcsolatos kérésit, kérdéseit.

Klasszikus és különleges

Az enyhébb ételallergiák a változatos menüvel megoldhatók. Az már egy nehezebb feladat, ha súlyos mogyoróallergiás vendég érkezik, mert ő csakis steril konyhában elkészített ételt fogyaszthat. A menü tervezésekor nem jó ötlet a vendégeket megkérdezni arról, ők mit szeretnének enni, mert csak végtelenül hosszú tervezgetéshez és a menü százkettedszer való átírásához vezethet. Az étlapon mindenképpen kapjanak helyet a ti kedvenceitek, néhány klasszikus és egy két különleges íz is, amit a hétköznapokban nem fogyasztunk.

Kérjétek ki a szakember véleményét

A fogások kiválasztásakor fontos a gondos tervezés, mert az ételek elkészítésének utolsó lépése történik a helyszínen. A hűtést igénylő ételek szállítását és tárolását hűtőkocsiban oldják meg. A meleg ételek melegen tartó ládákban érkeznek. A kitelepült konyha a menü függvényében tűzhellyel, fritőzzel, grill lapokkal felszerelt. A vendégek a tálaláskor éppen olyan minőségű és hőmérsékletű ételt kapnak mintha étteremben lennének.

A tervezés során a catering cég képviselője felméri a helyszín adottságait és azt is milyen eszközök, berendezések odaszállítására van szükség. Ez lesz a kiindulópontja további tervezésnek, szervezésnek. Nincs lehetőség beszaladni a raktárba, ha valami kifogy, mint egy melegkonyhával rendelkező étteremben, ezért a szolgáltatónak tökéletesen felkészültnek kell lennie.

Hűtés, melegítés

Egy kültéri nyári esküvő egyik érzékeny pontja a hűtés, ami nem csupán az ételek minőségének megőrzésére vonatkozik, de az italok is idetartoznak. Óriási kellemetlenség, ha a hűtőkocsi elromlik és nem gondoskodtak tartalékról, ezért fontos előre tisztázni milyen megoldások lehetségesek meghibásodás esetén. A catering cégek általában teljes díszterítéket tudnak biztosítani a vendégek számára. Tortakocsi, hozott sütemények és a torták hűtésére és felszolgálására is segítenek megoldást keresni. Amire még érdemes odafigyelni az áramellátás. Nagy gondot okozhat egy hosszabbító hiánya is.

A szolgáltatók összehangolásáról se feledkezzünk meg

A legideálisabb megoldás, ha a catering cég és a helyszín egymást támogatva oldja meg a feladatokat. Ha van esküvőszervezőtök, akkor őt is érdemes, sőt kötelező bevonni. Így már biztosan minden rendben lesz.
A nagy napon a gyerekek étkezési szokásait is érdemes figyelembe venni, főleg, ha nagyobb létszámban képviseltetik magukat. Ha a gyerek nem érzi jól magát mert nem talál fogára való finom falatot akkor a szülőt sem hagyja felhőtlenül szórakozni. Ha játszósarok van kialakítva a gyermekek számára akkor annak a közelében érdemes megteríteni az apróságoknak. ezzel a szülők számára is könnyebbé válik a csemeték felügyelete és ezért nagyon hálásak lesznek. A gyerekek esetleges ételallergiáját is figyelembe kell venni a menü tervezés során. A nyugodt, alkudozástól és megalkuvástól mentes vacsora minden résztvevő érdeke.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *