Hogyan válassz esküvői tortát?

Az esküvőre készülő jegyespároknak nagyon sok dologban kell dönteni. Elég nagy fejtörést szokott okozni milyen legyen az esküvői torta. Milyen méretű legyen, milyen ízű legyen, egy ízből álljon vagy többől, egyszintes legyen vagy több, milyen alakú legyen, milyen dísz legyen a tetején.

Milyen méretű legyen a menyasszonyi torta?

Ahhoz, hogy ebben a kérdésben jól döntsünk fontos tudni: A meghívott vendégek létszámát és hogy egy nagy vagy több kisebb tortát tartunk jobb megoldásnak. A vendégek közül biztosan nem fog mindenki kérni a tortából, ezért ha például száz fős, a lagzi, elegendő lehet egy hetvenszeletes torta.

Emeletes torta legyen vagy egyszintes

A legtöbb esküvői torta mivel sok vendéget szeretnénk megkínálni belőle emeletes, de választhatunk egy nagyméretű téglalap alakú tortát is. A legtöbb pár az emeletes torta mellett teszi le a voksát. Nem ritka az akár 4-5 szintes tortacsoda sem. Itt már torta oszlopok segítenek az emeletek egymástól való elválasztásában. Léteznek különleges szintenként egymástól a térben eltolt tortaállványok, amelyek egyedi megjelenést adnak a tortának. Praktikus és esztétikus megoldás a nagy torta mellett vagy akár helyett sok kis muffint tálalni a násznép számára, ami igazán látványos megoldás és amellett, hogy megkönnyíti a menyasszony dolgát a gyerekek odalesznek érte.

Az esküvői torta formája

A legtöbb esküvői torta kerek és emeletes, de választhattok szögletes bőrönd alakú és akár kinézetű tortát. Aki igazán el szeretné kápráztatni a násznépet szív alakú tortát is rendelhet.

Az ízek kiválasztása

Nem könnyű eldönteni milyen ízek szerepeljenek a tortában. Néhány szempont, ami megkönnyítheti a döntést.

  • Mi a kedvence a menyasszonynak illetve a vőlegénynek.
  • Gondoljunk az étel allergiásokra is, akár külön kisebb torta készíttetésével.
  • Az esküvő időpontja is fontos például nyári esküvőn nem javasolt az állati tejszín illetve a nyers tojás használata a nagy meleg miatt. Nagyon kellemetlen lenne, ha a násznép fele megbetegedne.
  • Emeletes torták esetében érdemes szintenként különböző ízt választani.
  • A kisebb szintek lehetnek különlegesebb ízűek például Mozart vagy trüffel, de legalább egy például a legalsó szint lehetőleg egy hagyományos népszerű íz legyen például csoki gesztenye vagy oroszkrém.
  • a külseje lehet marcipánnal vagy fondanttal burkolt vagy kaphat vajkrém vagy tejszín bevonatot.

A torta külső megjelenése

A menyasszonyi torta dekorációját tanácsos összehangolni a helyszín dekorral. A leggyakrabban fehér, rózsaszín vagy ekrü az alap. Ez jól díszíthető bármilyen élénk színnel.
A leggyakoribb a virágdíszítés, az apró marcipán virágoktól a cukorvirágokig, de még élő virág is megjelenhet a tortán díszítésként. Nem elfogyasztható dekorációs elemek lehetnek még szalagok, fodrok, strasszok. Az ehető díszek közül használhatunk: cukorgyöngyöket, cukorkonfettiket és ostyavirágokat is.

A felső szint dekorációja hagyományosan az ifjú párt ábrázoló szimbólum. Nem kötelező, hogy ez marcipánból legyen. Manapság sokan választanak nem ehető figurát, amelyek általában igényesen kidolgozottak és emlékbe is eltehetők.
Sokféle pár sokféle esküvői torta. Ami igazán számít, hogy a torta tükrözze a pár egyéniségét, ízlését és gyönyörködjenek, benne mielőtt a násznép az utolsó morzsáig elfogyasztja.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *