Ha le kell mondani az esküvőt

A leggondosabb tervezés, szervezés ellenére is történhet olyan dolog, ami miatt a kijelölt időpontban elmarad az esküvő. Sajnos ezt most sokan a saját bőrükön kell, hogy megtapasztalják a koronavírus miatt, ami globális egészségügyi probléma. Oktatási intézmények zárnak be gyakorlatilag minden rendezvény, törlésre kerül és sajnos az esküvők sem jelentenek ez alól kivételt.
A vírus terjedését azzal érjük el, ha minél kevesebbet és kevesebben érintkezünk egymással. Az ennek érdekében hozott intézkedések nem csupán magát a lakodalmi mulatság megtartását teszik lehetetlenné, de az esetleg külföldről érkező rokonok utazása, sőt az ifjú pár nászút tervei is kútba eshetnek a határok lezárása miatt. Mindezek elég indokot szolgáltatnak arra, hogy az esküvő el legyen halasztva.

Az esküvő lemondása vis maior esetén

A történtek tükrében jogos a kérdés milyen szabály érvényes a szolgáltatókkal már megkötött szerződésekre. Akad belőlük jónéhány: esküvőszervező, helyszín, szertartásvezető, videós, fotós, ceremóniamester, menyasszonyi ruha szalon, catering szolgáltató stb. Ezek a szerződések a tartalmukban nyilván nem egyeznek meg, de mind egytől egyig „megbízási szerződés” ahol az esküvőre készülő pár a megbízó, a szolgáltató pedig a megbízott. Vis maior esetén, amikor a szerződésben foglaltak a felek akaratán kívüli események miatt hiúsulnak meg (járvány, természeti katasztrófa, háború) elállhatnak a szerződésben foglaltak teljesítésétől. Ami az anyagiakat illeti a szerződésben foglaltak rendkívüli esetekre vonatkozó része érvényes.

Az esküvő lemondás más okokból

Van rá példás, hogy hiába a heteken, hónapokon át való készülődés, szervezkedés olyan dolog történik, ami miatt el kell halasztani vagy akár véglegesen törölni kell az esküvőt. Váratlan haláleset, családi okok vagy betegség. A megbízói szerződést felbontani a benne foglaltak alapján lehet felbontani vagy módosítani a tartalmán. Az esküvő elmaradása esetén a helyszínnek jogában áll megtartani a foglalót. Amennyiben túl, későn jeleztük a változást és a szerződésben van erre utalás akár még kötbért is kérhet.

Előleg vagy foglaló

Egyáltalán nem mindegy, hogy előleget vagy foglalót kér és kap a szolgáltató. az előleg minden esetben visszajár a megbízónak a foglalónál ez nem egyértelmű. A foglaló összege előre meghatározott és minden esetben a szerződés megkötésekor adják át. Ha csak pénzt adunk és nem készül szerződés, akkor nem beszélhetünk foglalóról. A foglaló átadásának ténye mindenképpen szerepeljen a szerződésben. Ha szerződésben foglaltak olyan okokból nem teljesülnek, amiről egyik fél sem tehet vagy mindkettő felelős akkor a foglaló visszajár. A teljesülés meghiúsulásáért hibás fél elveszíti a foglalót, és ha ő kapott, akkor a dupláját köteles megtéríteni a károsultnak.

Az előlegre semmilyen biztosítékkal vagy szankcióval kapcsolatos szabály nem érvényes. Nem lényeges milyen okból marad, el az esküvő az előleg mindenképpen visszajár a megbízónak. Nagyon fontos, hogy minden szolgáltatóval legyen külön szerződésünk még akkor is, ha barátról van szó. A szerződésben szerepeljen minden költség és kedvezmény. Foglaljon magában minden igényt a megbízó részéről, a módosítási és felmondási feltételeket vis maior esetére is.

Ha a helyszínen készül a menü, akkor az azzal kapcsolatos minden tétel is szerepeljen részletesen a szerződésben a létszám módosítás feltételeire is kitérve. Az ajándék-szolgáltatások (például ajándék nászutas lakosztály, pezsgő bekészítés vagy virágkapu) a kötbér, a berendezés a terítékek és a mulatság utáni takarítás költsége is.

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *