Esküvői vacsora ültetési etikett

Az esküvői vacsorán többnyire előre ki van jelölve a vendégek helye, de nem kötelező ezt választani. Annak is megvannak az előnyei, hogy mindenki oda ül, ahová szeretne, így jobban tudnak keveredni a vendégek és új kellemes társaságok alakulhatnak ki. Ebben az esetben az ültetési rend kialakítására szánt időnk is megmarad és még ültetőkártyákat sem kell rendelni. A későn érkezőn vendégek számára esetleg kellemetlen lehet, hogy nem marad választási lehetőségük és oda kell, üljenek, ahol éppen hely marad. az esküvőszervezés során gondoljunk ezekre az aprónak tűnő részletekre is.

Vendégcsoportok szerinti ültetés

Az egyes asztalokhoz meghatározott vendégcsoportokat rendelünk, például a vőlegény vendégei, menyasszony vendégei, barátok, kollegák. Ez egy elég nagy szabadságot biztosító ültetési mód, mégis ad valamiféle keretet, ami szerint elfoglalhatják a helyüket a vendégek.

Név szerinti ültetési rend

A leggyakoribb ültetési rend az egyes asztalokhoz névsort rendel, ezen belül már a vendég dönt, hol foglal helyet. Ez természetesen a társaság igény szerint az est folyamán rugalmasan változtatható.
Ennek a módnak egy részletesebben kidolgozott verziója amely ültetőkártyával jelzi a vendég pontos helyét. Ez egy elég nehéz feladat és számos szabály betartásával lehet jól kivitelezni.

A friss házasok a díszhelyen foglalnak helyet többnyire egy hosszú asztal közepén. Hagyományosan az örömszülők és a tanúk mellettük foglalnak helyet. Ezen belül is vannak szabályok kinek hol a helye, de ma már ennek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget. Minden más mellett fontos, hogy a vendégek mindegyike kellemes társaságban vacsorázhasson és az este folyamán is jól mulasson.

Hölgyek urak felváltva

A név szerinti ültetési rendet választjuk akkor hölgyeket és urakat felváltva helyezzük el az asztaloknál. Az ültetési rend kialakításánál nem csupán azt kell, figyelembe venni ki mellett ki ül, hanem azt is kivel lesz majd szembe. A partner nélkül érkező vendégek számára is biztosítsunk kellemes társaságot, aki akár a táncpartner lehetőségét is jelenti. A szófukar illetve a szószátyár vendégeket is mixeljük a megfelelő arányban legyen a fülek és a szájak. Minden asztalhoz ültessünk vidám, szórakoztató embereket, akik segítenek a többieknek is feloldódni.

Meghívjuk-e a gyermekeket is?

Ha a gyermekek is meghívást kapnak a lagziba, akkor érdemes a számukra külön asztalt létrehozni. Ha nagy létszámban vannak jelen, akkor animátor vagy bébiszitter jelenléte is hasznos lehet a korcsoporti megoszlás függvényében.  Ha gondoskodunk a gyerekek szórakoztatásáról például egy játszósarok létrehozásával a szülők is hálásak lesznek. a gyakorlati megoldással számos szolgáltató foglalkozik. Az esküvőszervezőnk is bizonyára tud ilyet ajánlani és már a szertartás után kezdődhet a játék.

Vegyes ültetési rend

Választhatjuk az ültetési rend kialakításakor, hogy a menyasszony és a vőlegény rokonait, barátai vegyesen ültetjük így könnyebben tudnak ismerkedni egymással. A zenekar hang ereje elég csábító legyen a tánchoz, de a beszélgetők hallják egymás szavát.

Az ültetési rend legyen megtalálható a bejáratnál

Sokat segít a vendégeknek a bejáratnál elhelyezett ültetési rend így a vendégek könnyebben megtalálják a helyüket. Az asztalokon elhelyezett ültetőkártya pedig nem csupán a saját helyet segít megtalálni a vendég számára, de az ismeretlenek nevének megjegyzésében is segítséget nyújt megkönnyítve az ismerkedést és társalgást.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *