Esküvő takarékosan

A magyarok házasodási kedvét kissé megtörte ugyan, de elvenni nem tudta koronavírus. Több mint 30 éve nem köttetett ennyi házasság, mint 2020-banilletve 2021-ben. Ami jellemzővé vált, hogy a kis esküvőket részesítették előnyben a párok, ami nyilván a korlátozásokkal is összefüggésben van. A hetedhét országra szóló lakodalom varázsa elhalványodott és egyre inkább jellemző a takarékos esküvő.

A tervezéskor már a legelején érdemes egy előzetes költségvetést készíteni, ami sok csalódástól megkímélhet a későbbiekben. A helyszín bérleti díja a vacsora költségei számítanak a legnagyobb tételeknek, de igen hosszú a lista mi minden szükséges egy esküvőhöz. Egy kis odafigyeléssel jelentős megtakarítást érhetünk el anélkül, hogy bármi fontosról le kellene mondanunk.

Alkudhatunk

Az esküvői szolgáltatások díja szabadáras, tehát senki nem szabja meg mennyit kérhet mondjuk egy szertartásvezető. Előfordulhat, hogy a fotós, a dekoratőr vagy a ceremóniamester magasabb árat kér, mint amennyit mi rászántunk. Ilyenkor ne szégyelljünk alacsonyabb árat kérni. Az eleve magas árból biztosan tudnak engedni és a sok kisebb engedményből a végére egy nagyobb összeg maradhat a zsebünkben. A legjobb ár megtalálásában az esküvőszervező is a segítségünkre lehet.

A legjobb árat a melegkonyhával rendelkező helyeken kaphatjuk. A szállodák, rendezvényközpontok nem kérnek bérleti díjat, ha aza ételeket náluk rendeljük meg. Ezeken a helyeken többféle dekorációból választhatunk és a hangosítás miatt sem kell, hogy fájjon a fejünk. A legjobb, ha több helyről kérünk ajánlatot és táblázatba foglaljuk a kapott összegeket. Ez alapján könnyű lesz kiválasztani ár-érték arányban melyikkel járunk a legjobban.

Meghívó online

A meghívón is jelentős megtakarítást érhetünk el. Nem fontos mindenkinek nyomtatott verziót küldeni. ezzel a nyomtatási és a posta költséget is megtakaríthatjuk. A papír változat úgyis a fióknak készül, az emailben elküldött könnyen visszakereshető és több infót oszthatunk meg a meghívottakkal, mert nem korlátoz a méret. Ha esküvői weboldal is készül, az még inkább feleslegessé teszi a nyomtatott meghívót. A közeli idősebb rokonoknak nyomtassunk néhányat. Ezeket akár mi magunk is megtervezhetjük.
A zenekar helyett választhatunk DJ-t és ha helyben lakót sikerül megfelelőt találni akkor az útiköltségét is megtakaríthatjuk. Ha mégis ragaszkodunk a zenekarhoz akkor megelégedhetünk kisebb létszámúval is. Ha csak hárman vannak, de profik, az éppen elegendő a tökéletes mulatsághoz.

A fotóson ne spórolunk

A fotóson és a videóson csak óvatosan a takarékossággal. A csodás nagy nap megörökítését nem érdemes kezdőre bízni, ebben a kérdésben csakis profi jöhet szóba. Az ismeretségi baráti körben érdeme kérdezősködni hiteles ajánlásokat szerezve, emellett esküvős csoportokban is hiteles véleményeket találhatunk. A felszerelésnek is nézzünk utána. Régi és/vagy olcsó masinákkal ma már nem lehet labdába rúgni, ezen a területen. Kérjünk referenciákat is az esetleges jelöltektől.
A szertartásvezető személye is nagyon fontos, a személyes szimpátia pedig elengedhetetlen. Napjainkban fogadalmat is szokás írni, ami kellemes meglepetés lehet a meghívottaknak és minden résztvevőnek kedves emlék lehet.

A menyasszonyok számára a legnagyobb feladat szinte mindig a ruha kiválasztása. A legpénztárca kímélőbb a bérlés, hacsak nincs az ismeretségi körünkben, akinek a szekrényében éppen minket vár egy már az első tulajdonosát kiszolgáló ruhacsoda. A magára kicsit is adó menyasszony megnézi a trendeket és utána olyat választ, ami tetszik neki és jól is áll rajta, harmóniában a testalkatával és a személyiségével, sőt még a lagzi stílusával is. Az esküvő kiállítások is sokat segíthetnek a kiválasztásban, sőt még jelentős engedményekhez is juthatunk. A varratás is jó opció, persze ha találunk profi varrónőt. A bérleti díj feléből lehet egy saját gyönyörű menyasszonyi ruhánk.

A jó étterem választáson jelentős megtakarítást érhetünk el

A legtöbb helyen korlátlan italfogyasztással kedveskednek nekünk, amelyben szerepel a sör, bor, üdítő és pezsgő. A tömény italokra ez nem szokott kiterjedni, az többnyire vihető. A nagypapa utolérhetetlen házipálinkája például. Minden családban van híresen jó süteményeket varázsoló nagymama vagy nagynéni, akiket meg lehet kérni, hogy süssenek néhány tepsivel a vendégek számára. Az esküvői tortából annyi szeleteset rendelni ahány vendéget várunk indokolatlan, mert a vendégek nagy része már telítődik a sok finomsággal mire a torta eléjük kerül. elegendő a fele szeletszámú torta. Ha nincs, aki süssön és rendeljük a süteményeket, érdemes egy helyről mindent így nagyobb az esély rá, hogy kedvezményt kapunk.

Hagyományosan virág dekoráció a megszokott, de ahová virágokat tennénk tehetünk gyümölcsöket. Legalább olyan dekoratív és a vendégek a gyönyörködés mellett csemegézhetnek is belőle.
A dekorációhoz nem muszáj megvásárolni a virágokat. Egy közeli kertészetből bérelni is lehet néhány nagy cserepes növényt. A virágokból mindig az éppen szezonálisat válasszuk.
Nagyobb teremben jobban érvényesül néhány nagyobb virág kompozíció, mint sok kicsi.

Az italokat például a borokat érdemes termelőtől beszerezni. Nagy kiszerelésben kedvező áron juthatunk hozzá a finom italokhoz. Így a kiváló minőség és a legjobb ár elve is érvényesülhet. Nagy sikert arathatunk, ha koktélokat is választhatnak a vendégek. Egy mixer a nagy napon némi plusz költséget jelent, de a sikerbe nem marad el. A vendégek érkezésekor a legkiválóbb italok kerüljenek kínálásra. Az első benyomás itt is fontos.
Régen a vidéki lakodalmakban a barátok, rokonok nemcsak a készülődésben, de a felszolgálásban is segítettek. Fel lehet eleveníteni a szép szokást, így kevesebb pincérre lesz szükség.

A barátunk szép autója is tökéletes lehet

Számos cég foglalkozik esküvői autó bérbeadással, de ha az ismeretségi körünkben van, akinek Pazar autója van érdemes megkérni az ifjú pár szállítására, ami amellett, hogy kedves gesztus, örömmel szokták vállalni.
Nyári esküvőn a barbecue nagy sikert arathat. A násznép imádni fogja a frissen sült húsokat és zöldségeket. és ezt a vegetáriánusok is értékelik majd.

A templom dekoráció költségeit meg lehet osztani az aznap szintén ott egymásnak örök hűséget fogadó párral.
A nászutat nem érdemes a főszezonra tervezni, nemcsak a zsúfoltság miatt, hanem mert egy last minute úttal sokat lehet spórolni.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *