A koszorúslányok feladatai

A koszorúslányok hozzátartoznak az esküvőhöz, és ahogyan az elnevezésük is mutatja, koszorúba fogják, körbe veszik a menyasszonyt. Eredeti szerepük megvédeni a menyasszonyt a démonoktól. Koszorúslánynak lenni az eladó lánynak jár, a már férjezetteket nem szokás választani. A szép ruha a kiemelet figyelem növeli az esélyt, hogy észrevegyék a szépségét férjjelöltek.  A szinte azonos ruha is ezt a célt szolgálta, hogy a lányok egyenlő eséllyel induljanak a párválasztásban.

A hagyomány szerint a ruhájuk szinte egyforma

Ha különböző alkatúak a koszorúslányok, akkor megengedett, hogy a ruha fazonja különböző legyen és csak a szín és az anyag egyezik meg. Így minden koszorúslány az alaktához legjobban illő ruhában lehet a nagy napon.
Koszorúslánynak lenni kiváltság édes teher egyben. Az extra figyelem és a szép ruha mellett sok a feladatuk is. Az esküvő szervezése körüli feladatokból is bőven kiveszik a részüket. Segítenek a kiválasztani a menyasszonyi ruhát a dekoráció és a menyasszonyi csokor színvilágát. A köszönetajándék megálmodása is gyakran hozzájuk fűződik, sőt még az elkészítésben is segédkezhetnek.

A menyasszony lelki támaszai

A koszorúslányok a menyasszony lelki támaszai, vigasztalói és segítőjei is. Ott vannak, ha elfárad a szervezés nehézségei közepette és ötleteikkel előre mozdítják a szervezés haladását. A menyasszony nyilván a legjobb barátnőjét is kiválasztja a feladatra ennél fogva fontos lelki támasza is a szervezés és a nagy esemény során. A menyasszony öltöztetésében is részt vállalnak, és ha uszályos az ara ruhája, akkor gondoskodnak róla, hogy minden rendben legyen vele, sehová ne akadjon fel a szertartásra a templomba be és kifelé jövet. Az ő dolguk a templomba a menyasszony előtt belépni, a babona szerint ezzel is elűzik a rossz szellemeket.

Régen csak az eladó lányok lehettek koszorúslányok

A hagyomány szerint régen csak hajadon lány lehetett koszorúslány. Ma már kislányok is megkaphatják ezt a szerepet és a rózsaszirom szórás ma már az apró koszorúslányok dolga. Nagyon bájosak, ahogy kis kosárkájukból szórják a szirmokat, hogy a menyasszony útja sima legyen és a talpa a földdel ne érintkezzen ezzel is védve őt az ártó erőktől. Koszorúslánynak lenni megtiszteltetés és sok feladat is egyben, mégis csodás élmény a barátnőt segíteni mindenben a férjhez menése nagy napján.

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *